De Nederlandse Spoorwegen (NS) moet hoe dan ook de uitkomst van het marktonderzoek naar de opvolger van de mislukte hogesnelheidstrein Fyra overnemen.

Dat wil VVD-Kamerlid Betty de Boer, zo laat ze weten aan NU.nl.

Dijksma kondigde een marktverkenning aan naar een beter alternatief voor de Fyra, omdat het door de NS gepresenteerde alternatief geen volwaardige vervanging is voor de reiziger. 

De Boer zegt dat ze vindt dat de NS "zich op voorhand moet committeren aan de uitkomst daarvan". Ze wil donderdag van NS-baas Roger van Boxtel tijdens een rondetafelgesprek weten  of hij hiertoe bereid is. Het gesprek donderdag moet gaan over de toekomst van de hogesnelheidslijn naar België (HSL-Zuid) en over de strategie van de spoorvervoerder.

Wat De Boer betreft wordt het onderzoek uitgevoerd door bijvoorbeeld een partij als het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn, in Nederland actief onder de naam Arriva. 

"Deutsche Bahn heeft hier als externe partij het beste zicht op en kan onbevooroordeeld naar de situatie kijken. Het bedrijf heeft niet alleen in Duitsland ervaring met hogesnelheidslijnen, maar ook daarbuiten", aldus de VVD-politica.

Debacle

Na het debacle met de Fyra, de HSL-trein die slechts enkele weken reed, oordeelde een parlementaire enquêtecommissie vorig jaar oktober hard over het optreden van vrijwel alle betrokken partijen. De aanbevelingen in het rapport zijn allemaal door het kabinet overgenomen.

Een van die aanbevelingen is dat Dijksma en de Tweede Kamer voor beter en betaalbaar vervoer op de HSL naar België moeten zorgen. 

Dijksma liet eind april al weten dat de NS zich moet binden aan de uitkomst van de marktverkenning als hieruit blijkt dat het aanbod op het spoor verbetert en dit tegemoet komt aan de wens van de reiziger.

Het kabinet draait de duimschroeven sowieso aan bij de NS met strengere prestatie-afspraken voor de HSL-Zuid. Als het de vervoerder niet lukt om hieraan te voldoen, kan het kabinet in zee te gaan met een andere aanbieder. 

In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang
In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang