Het kabinet hoopt binnen een paar weken een officiële afspraak te maken met de luchtvaartsector over het delen van informatie over vliegen boven conflictgebieden. 

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) woensdag in de Kamer.

Er wordt sinds drie maanden gesproken over een convenant tussen kabinet en luchtvaartmaatschappijen. Dijksma zei er "vertrouwen" in te hebben dat de partijen er uit zullen komen. Oppositiepartijen CDA en D66 vinden het allemaal veel te lang duren.

De Tweede Kamer vroeg in maart om de samenwerking tussen overheid en de sector formeel vast te leggen. De noodzaak van betere informatie-uitwisseling was een van de uitkomsten van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Daarbij kwamen bijna twee jaar geleden 298 mensen om onder wie 196 Nederlanders.

Gevaarlijkse situatie

De discussie in het overleg over het convenant draait om de vraag of de inlichtingendiensten iets extra's moeten doen voor de maatschappijen als zij een gevaarlijke situatie hebben gemeld. Wij nemen geen verantwoordelijkheden van de vliegmaatschappijen over, benadrukte Dijksma.

Volgens haar hebben de luchtvaartmaatschappijen aangegeven meer tijd nodig te hebben voor onderling overleg. Zij wil de sector die tijd geven. "Van onze kant willen wij er alles aan doen om de afspraken deze maand af te ronden en het convenant te tekenen", zei ze.