Wiebes vindt dreigende leegloop fiscus nog niet verontrustend

De dreigende leegloop bij de Belastingdienst vanwege de reorganisatieplannen is nog niet verontrustend, maar met de huidige dynamiek kan het in de toekomst wel spannend worden.

Dat zegt staatsecretaris Eric Wiebes (Financiën) woensdag in de Tweede Kamer.

"Dat de teller nu al op vierduizend werknemers staat, is op zich niet verontrustend. In de toekomst wordt het met deze belangstelling en dynamiek wel spannend", aldus de bewindsman.

Daarbij zijn er voor Wiebes twee zaken belangrijk: cruciale expertise bij de Belastingdienst mag niet en masse de deur uit zodat belangrijke projecten gewoon door kunnen lopen. Daarbij moet de regeling financieel beheersbaar blijven.

In de vorig jaar aangekondigde reorganisatieplannen verdwijnen er 4.800 voltijdsbanen waarbij vijfduizend werknemers zijn betrokken. De vertrekregeling is echter zo populair onder de medewerkers, dat zich al bijna vierduizend mensen hebben aangemeld. Als dit tempo zich doorzet, zijn er tot 2024 krap achtduizend mensen vertrokken.

Tekort

De Belastingdienst wil werknemers die al lang bij de fiscus werken met een "nette regeling" laten vertrekken. Het probleem is dat met name werknemers met de hoogste inkomens zich hebben aangemeld voor een vertrek, zelfs twee tot drie keer zoveel als was beoogd. Dat brengt extra kosten met zich mee aangezien mensen met een hoog inkomen vaak een hogere vertrekregeling krijgen.

"De regeling valt nu anders uit", geeft Wiebes in de Kamer toe. Daarom wordt er volgende week weer gesproken met de betrokken vakbonden NCF, FNV Overheid en CNV Overheid om de vertrekregeling aan te passen. Maar die voelen daar niets voor en vinden dat de fiscus de eventueel hogere kosten gewoon moet ophoesten.

Naar schatting dreigt er een tekort van 300 miljoen euro. Dat bedrag komt bovenop de in totaal 648 miljoen euro die tot 2024 is gereserveerd voor de reorganisatie. Volgens Wiebes zijn er van tevoren afspraken gemaakt over aanpassingen als de regeling duurder dreigt te worden.

Lees meer over:
Tip de redactie