Gesteggel in Kamer over taalonderwijs asielkinderen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) de portemonnee trekt om asielkinderen ook in het tweede jaar taalonderwijs te kunnen aanbieden.

Partijen steggelen echter nog wel over de verschillende voorstellen in de Kamer om dit te regelen.

Momenteel krijgen scholen één jaar extra bekostiging bij asielkinderen in de klas. De koepel van basisscholen, PO-raad, stelde onlangs dat dit niet voldoende is.

De PvdA pleit daarom in een motie voor "een vorm van extra compensatie" voor de basisscholen om extra taalonderwijs te kunnen organiseren. Volgens onder andere GroenLinks en CDA is dit veel te vaag.

"Dat voorstel van de PvdA is flauwekul, een toneelstukje", stelt GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff, die woensdag een motie zal indienen om middelen vrij te maken om het tweede jaar onderwijs voor deze kinderen te kunnen bekostigen.

"Een vorm van extra compensatie, zegt de PvdA. Wat is dat? Potloden?", vraagt Grashoff zich af. "Ik had mijn voorstel ook aan de PvdA voorgelegd, maar daar werd afwijzend op gereageerd."

Michel Rog (CDA): "Dat voorstel van de PvdA is 'window dressing'. Dat zijn mooie woorden, maar betekenen niks concreets".

Voldoende geld

Volgens PvdA-Kamerlid Loes Ypma kan met haar voorstel echter wel degelijk het tweede jaar taalonderwijs worden geregeld. "Onze taal leren lukt niet in één jaar. Wij vinden dat scholen voldoende tijd en geld moeten krijgen zodat ze álle kinderen, de vluchtelingenkinderen én de andere kinderen, voldoende aandacht kunnen geven", aldus Ypma.

Het voorstel van Grashoff wordt verder ondersteund door D66, CDA, ChristenUnie en SP. 

Voor Paul van Meenen (D66) is het voorstel van Ypma een tweede keus, zodat er in ieder geval iets voor de kinderen in het tweede jaar geregeld kan worden.

Dekker zei onlangs dat extra bekostiging niet nodig is, omdat kinderen de taal snel oppakken en er indien nodig allerlei andere regelingen zijn om taalonderwijs te geven.

Lees meer over:
Tip de redactie