De PvdA heeft aanhangers van de Turkse AK-partij van president Erdogan geschrapt van de lokale kieslijsten bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman woensdag in NRC.

"Het bestuur werd gewaarschuwd dat leden van de jongerenpartij van Erdogan probeerden op lokale lijsten te komen", stelt hij. "Toen hebben we die afdelingen ingeseind: pas op, die jongens komen met andere bedoelingen. Ze zijn van de lijst gehaald."

Spekman zegt er niet bij om welke Turkse Nederlanders het gaat en om welke gemeentes. Ook wil hij verder geen informatie geven over het aantal kandidaten dat van de lijsten zou zijn verwijderd.

Beter screenen

Volgens de PvdA-voorzitter was de kwestie aanleiding om kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar beter te screenen.

Zo moeten de kandidaten de "links-progressieve waarden" als de gelijkheid van man en vrouw en de acceptatie van homoseksualiteit onderschrijven.

"Mijn uitgangspunt: je komt op de lijst omdat je een goede volksvertegenwoordiger kan worden, niet omdat je veel stemmen haalt", aldus Spekman.