De Tweede Kamer wil dat het kabinet het fiscale voordeel waar expats in Nederland gebruik van mogen maken tegen het licht houdt.

Een meerderheid van de Kamer stemde dinsdag in met een oproep van de SP en GroenLinks.

"Als je vanuit het buitenland in Nederland komt werken, snap ik dat daar extra kosten voor gemaakt worden, maar de vergoeding moet wel in verhouding zijn", zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies.

Met de regeling hoeven expats met een jaarsalaris van krap 37.000 euro over de eerste 30 procent van het brutoloon geen belasting te betalen. Dit moet werknemers aantrekken met specifieke kennis waar in Nederland behoefte aan is en moet het vestigingsklimaat verbeteren. Het fiscale voordeel kostte de schatkist in 2014 700 miljoen euro.

Onduidelijk

De Algemene Rekenkamer deed hier onderzoek naar en concludeerde dat het onduidelijk is of de maatregel wel het gewenste effect sorteert. 

"De vergoeding is bedoeld ter compensatie van extra kosten die werknemers uit het buitenland maken, omdat zij vanwege hun werk in een ander land verblijven. Maar er is nooit onderzocht hoe hoog de werkelijke extra kosten zijn die deze werknemers moeten maken", aldus de Rekenkamer.

Vast bedrag

Merkies pleit voor een vast bedrag als vergoeding in plaats van een percentage. Daarbij vindt hij niet dat Europese landen werknemers van elkaar moeten afpakken.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet vorige week tijdens het verantwoordingsdebat al weten de regeling niet te heroverwegen, zoals de Kamer wil.

"We gaan de regeling wel evalueren en dat kan leiden tot aanpassingen", zei Dijsselbloem.