De staandehouding van rapper Typhoon is het resultaat van etnische profilering door de politie. "Etnisch profileren komt voor bij de politie, maar het is niet structureel."

Dat zei minister Ard van der Steur dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Hij benadrukte dat er bij de politie geen ruimte mag zijn voor vooroordelen die leiden tot staandehoudingen van Nederlanders met een etnische achtergrond. "Etnisch profileren is onacceptabel."

Maandag werd rapper Typhoon door de politie in Zwolle staande gehouden, omdat "zijn profiel" niet overeenkwam met "de dure auto" waarin hij reed. "De dienstdoende agent (vriendelijke vent, daar niet van) gaf toe dat hij bevooroordeeld was", schreef Typhoon maandag op zijn Instagram-pagina. "Hij hield er rekening mee dat het drugsgeld kon zijn."

Van der Steur wijst erop dat er binnen de politie trainingen worden gegeven die agenten bewust moeten maken van hun vooroordelen. De minister nodigde Typhoon uit mee te werken met de bewustwordingscampagne.

"Je moet er nooit vanuit gaan dat er nooit meer fouten worden gemaakt, maar het is de de bedoeling dat elke politieagent in Nederland goed is opgeleid om de juiste afwegingen te maken. Onder heel moeilijke omstandigheden. Dat daarbij fouten worden gemaakt, zullen we moeten blijven accepteren. Maar de kans daarop moet zo klein mogelijk zijn", aldus de bewindsman na afloop van het vragenuur.

Video: Van der Steur over etnisch profileren politie

Van der Steur: "Etnisch profileren komt voor bij politie"
Van der Steur: "Etnisch profileren komt voor bij politie"

Excuses

Dinsdagochtend bood de politie Zwolle haar excuses aan en zei de onterechte controle te betreuren.

"Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses", liet de politie dinsdag weten.

Van der Steur betreurt de staandehouding, maar put hoop uit de reactie van de Zwolse politie. "De reactie getuigt van zelfreflectie. Het is van belang dat hier lering uit wordt getrokken."

Te makkelijk

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya vindt dat Van der Steur de kwestie te makkelijk van tafel veegt. "Deze keer overkwam het een bekende Nederlander. Zijn auto was te mooi." Het Kamerlid wijst op de vele andere Nederlanders die dagelijks zonder legitieme aanleiding worden aangehouden door de politie. "Krijgen al die anderen ook excuses?"

Volgens de D66'er groeien er generaties Nederlanders op die door etnisch profileren zich afkeren van de politie. "De politie is je beste vriend, maar voor veel Nederlanders is dat niet zo. De politie is er niet vóór hen, maar tegen hen."

Koser Kaya vindt dat er strucutele veranderingen moeten plaatsvinden binnen de politie en meer diversiteit is wat de politica de eerste stap. "Dat helpt de agenten hun eigen vooroordelen te herkennen."