Sylvana Simons gaat aangifte doen tegen "de stortvloed aan racistische, seksistische en discriminatoire reacties" die haar toetreding tot de politieke beweging Denk heeft losgemaakt.

Met de aangifte wil zij duidelijk maken dat "aantoonbaar onrecht nooit straffeloos doorgang mag vinden", laat Denk in een verklaring weten. "Het is tijd dat de maatschappelijke discussie rond racisme zich verplaatst naar de politieke arena", zegt Sylvana in een persverklaring. "Het bestrijden van onrecht begint met het melden hiervan."

Zij stelt dat het "tijd wordt dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijk rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft".

Het Openbaar Ministerie kondigde eerder al aan de uitspraken te onderzoeken. Het OM zegt in een reactie dat de aangifte een goede toevoeging is voor het onderzoek dat al loopt. "Simons geeft hiermee aan dat zij zelf vindt dat haar onrecht is aangedaan en wil dat wij vervolgen", zegt een woordvoerder. "Sylvana kan nu zelf aangeven welke uitlatingen zij kwetsend vindt en dat vinden wij een toevoeging."

Video: Sylvana Simons: 'We gaan de daders opsporen' 

Sylvana Simons: 'We gaan de daders opsporen'
Sylvana Simons: 'We gaan de daders opsporen'

Exemplarisch

Simons hoopt dat de discussie omtrent racisme niet blijft bij de ophef rond de reacties die zij kreeg. 

"De reacties die in mijn richting zijn geuit zijn exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat", stelt zij. "Het is van het grootste belang dat dit klimaat van onverdraagzaamheid wordt bestreden. Daar wil ik me met vrouw en macht voor inzetten."

Denk

Eerder deze maand maakte de presentatrice bekend dat zij zich aansluit bij de oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, die de politieke partij Denk hebben opgericht.

Ze hoopt bij de volgende verkiezingen, die voor maart 2017 staan gepland, in de Tweede Kamer te komen. Sinds de bekendmaking krijgt ze veel racistische reacties, met name via sociale media.

Zo werd op Facebook een evenement aangemaakt om Simons op 6 december 'uit te zwaaien', verwijzend naar de dag dat Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten Nederland weer verlaat. Simons heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de donkere knechten van de Sint.

Video: Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk

Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk
Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk