Fred Teeven gaat in beroep tegen het besluit van een rechter die hem opdroeg onder ede te getuigen over de Rolodex-zaak. 

Het Openbaar Ministerie (OM) ondersteunt het hoger beroep, liet een woordvoerster zaterdag weten.

De Rolodex-zaak draait om mogelijk kindermisbruik door hooggeplaatste personen. Teeven leidde het onderzoek eind jaren negentig. Het OM vindt dat "de geheimhoudingsplicht die Teeven destijds had als CID-officier ook nu nog geldt", zei de woordvoerster.

Wat het OM betreft zou er een onwenselijk precedent ontstaan als Teeven, nu Tweede-Kamerlid voor de VVD, wordt gedwongen zijn oude geheimhoudingsplicht te schenden. Er is haast geboden met het hoger beroep, aangezien Teeven volgende week weer opnieuw zou moeten getuigen.

Joris Demmink

Teeven wordt verhoord op verzoek van een van de vermeende slachtoffers van Joris Demmink. Over deze voormalige topman van het ministerie van Justitie doen al langer verhalen over kindermisbruik de ronde. Teeven zei vorige maand wel dat Demmink nooit een verdachte was in het onderzoek, maar op de vraag of hij tijdens het onderzoek ooit iets over Demmink had gehoord wilde Teeven geen antwoord geven.

Het Rolodex-onderzoek liep uiteindelijk stuk doordat er informatie uitlekte. Huiszoekingen die na het lek werden uitgevoerd leverden weinig of niets op.