Premier Mark Rutte heeft zich de afgelopen dagen flink gestoord aan de commentaren en reacties op  tv-presentatrice Sylvana Simons die zich vorige week kandidaat stelde als Kamerlid voor Denk.

Dat zegt Rutte vrijdag op de wekelijkse persconferentie.

"Het zijn walgelijke reacties. Dat staat een constructieve dialoog in de samenleving in de weg", zegt Rutte.

Hij is niet van plan extra wetgeving te maken om toekomstige racistische uitlatingen aan te pakken. "Dit soort achterlijk gedrag los je niet op met wetgeving." Bovendien wil hij de vrijheid van meningsuiting niet inperken.

Aansluiten

Vorige week maakte Simons bekend dat zij zich aansluit bij de oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, die de politieke partij Denk hebben opgericht. Ze hoopt bij de volgende verkiezingen, die voor maart 2017 staan gepland, in de Tweede Kamer te komen. 

Sinds de bekendmaking krijgt ze veel racistische reacties, met name via social media. Zo werd er op Facebook een evenement aangemaakt om Simons op 6 december 'uit te zwaaien', verwijzend naar de dag dat Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten Nederland weer verlaat. Simons heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de donkere knechten van de Sint. 

Voordat mensen wel strafbaar zijn omdat hun uitlatingen intimiderend of bedreigend zijn, is er een fase die Rutte belangrijker vindt. Mensen moeten zelf grenzen stellen zodat zij zich niet als een soort "doorgeslagen tokkie" gedragen en anderen de ruimte ontnemen om zich te kunnen uiten, aldus de premier.

Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk
Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk