D66-leider Alexander Pechtold wordt zoals verwacht de lijsttrekker voor D66 bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar.

Zijn enige tegenkandidaat, Ton Visser, heeft onvoldoende steunverklaringen van de D66-leden weten binnen te halen om het tegen Pechtold op te mogen nemen. Dat maakt de partij vrijdag bekend.

Het onbekende D66-lid moest minimaal 252 handtekeningen verzamelen, maar kreeg dat niet voor elkaar. Hoeveel steunbetuigingen hij wel wist binnen te halen, doet de Landelijk Verkiezingscommissie van D66 geen uitspraken over.

Keuze

Visser dichtte zichzelf weinig kans toe om het lijsttrekkerschap binnen te halen, maar stelde zich toch kandidaat om de leden in ieder geval een keuze te bieden.

Visser: "Met die boodschap heb ik de afgelopen weken geprobeerd voldoende steun binnen onze partij te vinden. Helaas: gesneefd op de eerste horde. Voor nu wens ik Alexander [Pechtold, red.] veel succes."

Omdat zich verder geen andere tegenkandidaat heeft gemeld, is Pechtold de beoogd lijsttrekker van de partij die hij al tien jaar leidt. Pechtold: "Het voelt nu weer als toen. Ik zie deze plek en de steun van de partij nooit als vanzelfsprekend. Ik hoop de komende tijd dan ook veel met onze leden in gesprek te gaan."

De leden van de partij kunnen van 3 tot 13 juni hun stem uitbrengen op de enige kandidaat.