De voorzitter van de top van het Openbaar Ministerie (OM), Herman Bolhaar, vindt het geen goed idee om het ministerie van Veiligheid en Justitie op te splitsen. 

Dat stelde hij vrijdag in het radioprogramma Stand.nl, meldt NOS

Veel juristen en politici willen het gezag over de politie weer scheiden van de rechterlijke macht en de taken van het OM. De roep om een scheiding is toegenomen na de zeer kritische conclusies van de commissie-Oosting over de gang van zaken op het ministerie.

Minister Ard van der Steur liet eerder al weten de voor- en nadelen van een terugkeer van de politie naar het ministerie van Binnenlandse Zaken te onderzoeken. Dit wordt een onderwerp tijdens de komende kabinetsformatie.

Bolhaar is echter geen voorstander van het plan. "Ik bekijk het niet vanuit een politieke verantwoordelijkheid, maar vanuit de verantwoordelijkheid voor de opsporing en vervolging", meldt hij.

De baas van het OM stelt dat de afdelingen veiligheid en justitie juist meer zouden moeten samenwerken. "Het is een groot voordeel als die samenwerking onder één dak kan worden gestimuleerd en gecoördineerd. Ik betwijfel of opknippen de resultaten stimuleert."

Bolhaar stelde eerder deze week dat het kabinet flink zou moeten investeren in het bestrijden van zware criminaliteit. Er wordt naar zijn mening nu te weinig gekeken naar de bestrijding op lange termijn. Bovendien heeft het OM volgens Bolhaar te weinig middelen om de groeiende cybercrime aan te pakken.