Vrouwen worden vanaf volgend jaar toegelaten tot het Korps Mariniers. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie besloten. 

Aan de toelatingseisen wordt echter niet getornd, heeft zij vrijdag aan de Kamer laten weten.

Het is niet van deze tijd om vrouwen op voorhand van een beroep uit te sluiten, aldus de minister. Ze kondigde eind vorig jaar al aan te gaan onderzoeken of vrouwen bij de zeesoldaten kunnen worden toegelaten. Het in 1665 opgerichte korps telt zo'n 2300 man.

Het Korps Mariniers vormt samen met het Korps Commando Troepen en de Luchtmobiele Brigade de elitetroepen van de krijgsmacht. Bij die laatste twee kunnen vrouwen zich al wel aansluiten. Omdat er niet getornd wordt aan de fysieke en operationele eisen, zijn er op dit moment alleen bij de Luchtmobiele Brigade zijn vrouwen actief.

Onderzeeboten

De enige plek waar vrouwen volgend jaar bij Defensie nog niet aan de aan de slag kunnen zijn de onderzeeboten. Maar dat hangt vooral samen met praktische problemen. "Op de onderzeeboten is er een gebrek aan privacy en zit de bemanning soms maanden onder water zonder scheiding van man en vrouw", zegt een woordvoerder van Defensie. Een gemengde bemanning kan leiden tot de verstoring van de operationele inzet, concludeerde de Commissie Gelijke Behandeling in 2000.

Defensie wil de huidige vier onderzeeboten op termijn vervangen en zal dan ook kijken of de nieuwe boten geschikt kunnen worden gemaakt voor vrouwelijke bemanningsleden.

Hennis kondigt haar besluit aan in de jaarlijkse personeelsrapportage. Haar ministerie kampt al jaren met tekorten aan onder andere technisch, medisch en IT-personeel. De tekorten nemen wel iets af. Om personeel waaraan een tekort is binnen te houden, moet Defensie wel meer geld uitgeven. Ook is ze meer geld kwijt omdat de gemiddelde leeftijd van het personeel is gestegen.

Zware training

In de Verenigde Staten wordt al geëxperimenteerd met vrouwen in het elite-korps. Daar is gebleken dat slechts twee van de twintig vrouwen de zware training wisten af te ronden, zo meldde de Volkskrant begin september. 

Ook gingen de liefdesrelaties tussen de mariniers ten koste van de eenheid in de pelotons. Uit onderzoek is gebleken dat een eenheid bestaande uit enkel mannen effectiever opereert en minder risico loopt op verwondingen, zo meldde CNN.