De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat het niet opnemen tegen Diederik Samsom als het gaat om het lijsttrekkerschap van de PvdA voor de komende verkiezingen. Dat zegt hij donderdagavond in Nieuwsuur.

"Het is raar als je een leider heel lang hebt gesteund om dan ineens te zeggen: Nou Diederik, nu ben ik jouw opponent! Dat is een bizarre situatie", zegt Aboutaleb tegen Nieuwsuur. "Misschien klinkt dat in de oren van anderen niet zo, maar ik zit zo als mens niet in elkaar."

Er werd wel druk over de kandidatuur van Aboutaleb gespeculeerd, omdat hij erg populair is en wordt geprezen om de wijze waarop hij zijn burgemeesterschap vervult.

Het is echter nog steeds niet duidelijk of Samsom zich wel kandidaat stelt. Vicepremier Lodewijk Asscher denkt er ook nog over na of hij lijsttrekker wil worden. Tegen hem wil Aboutaleb misschien wel in het strijdperk treden, zo lijkt het.

"Minister Asscher heeft natuurlijk een wat andere positie, die zit in het kabinet en neemt wel eens maatregelen waar ik graag voor applaudisseer, maar ook wel eens maatregelen waar ik het niet mee eens ben", aldus de burgemeester van Rotterdam.