Minister van Verkeer Melanie Schultz onderzoekt toch of het gebruiken van een mobiele telefoon op de fiets verboden kan worden. Een jaar geleden zei ze nog dat niet te doen, vanwege de lastige handhaving ervan.

Dat bevestigt haar woordvoerder tegen NU.nl na berichtgeving van RTL Nieuws. Een verbod wordt nu wel onderzocht, omdat het volgens de woordvoerder toch wel erg vaak fout gaat. 

Bij ongelukken met fietsers is een mobiele telefoon vaak de oorzaak. Uit Nederlands onderzoek in 2014 bleek dat smartphonegebruik een rol speelt bij een op de vijf fietsongelukken waarbij een jongere betrokken is. Bovendien zou de kans op een ongeval 25 keer groter zijn als iemand tijdens het rijden bezig is met sms'en, mailen of sociale media.

In totaal is bij 9 procent van de fietsongevallen een smartphone in het spel. Een op de drie jongeren (12 tot en met 24 jaar) gaf destijds toe onderweg zijn of haar smartphone te gebruiken.

Het ministerie gaat bekijken hoe het in andere landen geregeld is. De woordvoerder voegt toe dat campagnes bij scholen en via providers gewoon doorgaan. Daarnaast komt er dus mogelijk een verbod. "Je geeft een helder signaal af als je niet alleen zegt dat het onverstandig is, maar er ook echt een boete voor geeft."

Het onderzoek moet duidelijk maken welke apparaten op de fiets verboden moeten worden. Er zal bijvoorbeeld ook naar de smartwatch worden gekeken. Ook moet onderzocht worden of mogelijk bepaalde functies zoals appen verboden moeten worden.

Een woordvoerster bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) zegt verheugd te zijn dat Schultz serieus naar het probleem gaat kijken. "Het hoeft niet per se en wetswijziging te betekenen. Het kan ook een campagne worden om mensen bewust te maken van de gevaren van het bellen op de fiets", aldus een woordvoerster van VVN.

Gedrag

Een jaar geleden liet Schultz nog weten dat een verbod niet gerealiseerd zou worden, omdat het lastig te handhaven zou zijn. De minister zei toen meer te geloven in gedragsbeïnvloeding. "Wij zetten in Nederland serieus in op gedragsverandering op een positieve manier."

Als aanleiding voor het komende onderzoek noemt RTL het bezoek van een man aan de Tweede Kamer. Vorig jaar kwam zijn 13-jarige zoon om het leven bij een verkeersongeluk door telefoongebruik. De vader wil proberen om soortgelijke ongelukken in de toekomst te doen voorkomen.