De rechtbank heeft Geert Wilders tot 23 september uitstel gegeven voor het voeren van zijn verweer tegen zijn vervolging, voordat de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak begint. 

De verdediging krijgt nog één kans voor het begin van het inhoudelijke proces dat zoals gepland, op 31 oktober begint, lieten de rechters weten.

Een zogenoemd preliminair verweer kan bijvoorbeeld gaan over de vraag of het Openbaar Ministerie Wilders wel terecht vervolgt. Als de rechtbank het OM niet-ontvankelijk zou verklaren gaat de zaak verder niet door.

De PVV-leider is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Afwijzen

De rechtbank wees eerder verzoeken van Wilders om deskundigen te benoemen af, omdat die ''niet noodzakelijk zijn voor het beoordelen van de strafzaak''.

De advocaat zoekt nu zelf deskundigen om de verdediging van Wilders te onderbouwen. Knoops heeft om uitstel gevraagd omdat hij meer tijd nodig heeft voor eigen onderzoek, nu de rechtbank heeft besloten geen extra deskundigen te benoemen.

Wilders en Knoops vinden dat er hierdoor geen sprake is van een eerlijk proces. Op Twitter reageerde Wilders eerder: ''PVV-haters in deze neprechtbank hebben vonnis dus al klaar. Geen eerlijk proces.''

Kritische reactie

Het Openbaar Ministerie reageerde kritisch op Wilders en zijn advocaat, die donderdag niet bij de rechtbank verschenen. ''De verdediging probeert de aandacht te verleggen en probeert tijd te kopen'', concludeert aanklager Wouter Bos. ''Aanvankelijk wekte de verdediging bij ons de indruk deze zaak op inhoud te willen bepleiten, er geen circus van te maken. En elkaar met fatsoen te bejegenen. Inmiddels vragen wij ons af, waar de verdediging uit koers is geraakt.''

Het OM vond dat Wilders geen uitstel moest krijgen. Volgens Bos zijn er ''maar liefst'' vier deskundigen waarom de verdediging had gevraagd, door de rechtbank toegewezen. ''Daarmee heeft de rechtbank de verantwoordelijkheid voor de volledigheid van het onderzoek ruimschoots genomen'', vindt Bos.

Uitspraken

Het is inmiddels ruim twee jaar geleden dat Wilders zijn omstreden uitspraken deed. Tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen zei de politicus dat Den Haag "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen" moet worden.

Een week later, op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, vroeg hij aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde "minder, minder, minder". "Dan gaan we dat regelen", reageerde Wilders.

Video: De Marokkanen-uitspraak van Wilders in 2014

Wilders: Wilt u meer of minder Marokkanen?
Wilders: Wilt u meer of minder Marokkanen?