Als een klant van een prostituee weet dat die slachtoffer is van mensenhandel, dan wordt de klant strafbaar. Een initiatiefwetsvoorstel hiertoe van PvdA, ChristenUnie en SP kan rekenen op steun van een meerderheid in de Kamer.

De klant moet een ''ernstig vermoeden'' hebben dat de prostituee wordt uitgebuit, wil hij worden vervolgd.

Voor D66 en VVD gaat dit te ver. Ook de PVV heeft er veel moeite mee. Volgens Judith Swinkels (D66) moeten alleen prostituanten die ''willens en wetens'' naar een uitgebuite prostituee gaan, strafbaar worden gesteld. Er moet duidelijk opzet van de klant in het spel zijn.

Het kabinet heeft ook zorgen over de schuldvariant van "ernstig vermoeden". Volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zorgt dat voor ''te veel rechtsonzekerheid'', maar laat het oordeel over aan de Kamer.

Criminalisatie 

In de seksbranche bestaat de vrees dat klanten te snel worden gecriminaliseerd door het voorstel. Op dit moment lopen alleen pooiers en mensenhandelaren kans om vervolgd te worden en gaat de klant vrijuit. 

Dat staat volgens de initiatiefnemers een effectievere aanpak van uitbuiting en mensenhandel in de weg. ''We komen op voor het slachtoffer'', aldus indiener Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.