Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) is niet gevraagd om na deze kabinetsperiode de nieuwe baas van luchthaven Schiphol te worden.

"Het is een gerucht. Ik ben niet gevraagd en ik ben niet benaderd." Dat zegt Schultz dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van GroenLinks.

GroenLinks stelt dat een oud-bewindspersoon over concurrentiegevoelige informatie beschikt, waaruit een oneerlijk voordeel behaald kan worden. "Dat staat haaks op de politieke belangen", zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren. 

Schultz wijst erop dat luchtvaart in de portefeuille van de staatssecretaris van Infrastructuur zit, dus een belangenverstrengeling is er in dit specifieke geval niet. Daarnaast moet de keuze wat haar betreft worden gemaakt op basis van de eigen integriteit.

Afkoelperiode

Ook een afkoelperiode van tenminste een jaar waarin oud-bewindspersonen geen werk mogen doen binnen hun voormalig beleidsterrein, zoals GroenLinks voorstelt, ziet Schultz niet zitten.

Er gingen vorige week geruchten dat de bewindsvrouw het stokje zou overnemen van de huidige president-directeur Jos Nijhuis. Hij is bezig aan zijn tweede termijn die tot het einde van dit jaar duurt.

De Tweede Kamerverkiezingen staan vooralsnog gepland in maart 2017. Schultz: "Het duurt nog lang voordat ik de arbeidsmarkt op kan." 

Schiphol is voor 69,77 procent in handen van de staat.

Geen ministerspost

De 45-jarige Schultz is bezig aan haar vijfde periode als lid van een kabinet. Sinds 2010 is ze minister op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Eerst in het kabinet Rutte I en vanaf 2012 onder Rutte II. Daarvoor was ze van 2002 tot 2007 staatssecretaris op hetzelfde departement, dat toen Verkeer en Waterstaat heette. Schultz zat ook enige tijd voor haar partij de VVD in de Kamer.

Ze liet eerder deze maand al weten dat ze na deze kabinetsperiode stopt als minister. In het AD zei ze dat het "goed [is] om iets anders te gaan doen".