De kritiek van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) op de zomerstop van De Wereld Draait Door en Pauw uitte hij "als liefhebber" van deze programma's en is geen opvatting van het kabinet.

Dat zei staatssecretaris Sander Dekker (Media) dinsdag tijdens het vragenuur.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) verbaasde zich dinsdag over de keuze van de NPO om programma's met "actualiteit en debat" deze zomer te schrappen. RTL4 geeft volgens de minister wel het goede voorbeeld met RTL Late Night, dat wel doorgaat.

Dekker verzekerde dat het ging om een persoonlijke mening van Plasterk. "Dit is geen verandering van kabinetsbeleid. Uiteindelijk gaat Hilversum over de eigen programmering", aldus Dekker.

Herhalingen

Vanaf maandag zijn de live-talkshows De Wereld Draait Door en Pauw op NPO1 tijdelijk niet meer op de vaste tijdstippen te zien (19.00 uur en 23.00 uur). Tijdens de zomerstop zendt de publieke omroep sportprogramma's en herhalingen uit.

Normaliter vult Eva Jinek met haar programma Jinek het gat dat Pauw achterlaat, maar daar is dit seizoen geen ruimte voor.

Frans Klein, directeur televisie van de NPO, verdedigt de keuze om de praatprogramma's te schrappen door te stellen dat komende zomer veel sport op de publieke omroep te zien zal zijn en dat er tijdens de zomermaanden nog genoeg andere nieuwsprogramma's doorgaan op de publieke omroep zoals NieuwsuurEenVandaag en het Journaal.

Miljoenen

D66-Kamerlid Kees Verhoeven is het met de staatssecretaris eens dat de politiek niet over de inhoud van de programmering gaat, maar wijst er wel op dat actualiteit en debat tot de kerntaken van de publieke omroep behoort. De lange zomerstop vindt hij "vreemd" en hij vraagt zich af of de stop de miljoenen die de omroepen van de staat krijgt wel rechtvaardigt. 

VVD'er Ton Elias is het met hem eens. "Dat geld wordt niet gegeven om drie maanden niets te doen."

Dekker zegt zich niet met de progammering te kunnen bemoeien en wijst erop dat er voldoende andere actualiteitenprogramma's te zien blijven.

Op 22 augustus zijn Pauw en De Wereld Draait Door weer terug op televisie. De programma's worden tijdens de zomer vervangen door herhalingen van Bed & Breakfast en 10 Jaar ik vertrek.