24 organisaties uiten maandag in een brandbrief aan premier Mark Rutte hun zorgen over het budget voor infrastructuur en mobiliteit in Nederland. 

Onder de ondertekenaars zijn de ANWB, reizigersorganisatie Rover, de NS en Schiphol.

De tien miljard euro die de regering de komende twee jaar vrijmaakt voor de infrastructuur, is volgens de opstellers van de brief lang niet genoeg.

Door het aantrekken van de economie wordt het drukker op de wegen, in de lucht, op het spoor en op het water. Maar daar is de Nederlandse infrastructuur niet klaar voor, vrezen de opstellers van de brief.

"Er is simpelweg meer geld nodig voor de versnelde aanpak van weginfrastructuur, een betere bediening van sluizen en bruggen, kwalitatief hoogwaardiger spoorvervoer en excellente fietsvoorzieningen", valt te lezen in de brief.

"De helft van onze mobiliteit bestaat uit wandelen en fietsen, maar daar investeren we bijna niet in", legt de Fietsersbond, een van de ondertekenaars, uit. "Als je wilt dat reizigers over kunnen stappen naar andere vormen van mobiliteit, dan moeten daar goede voorzieningen voor zijn. Dus goede fietsenstallingen op stations en snelfietsroutes bijvoorbeeld."

"Van de tien miljard die wordt uitgetrokken, gaat de helft al naar onderhoud van bestaande infrastructuur." De opstellers willen daarom dat Rutte de brandbrief zwaar mee laat wegen bij de keuzes die hij nu en in de toekomst moet maken. "Dat stut de toekomstige welvaart en het welzijn van Nederland."

Vragenuur

VVD-Kamerlid Barbara Visser laat aan NU.nl weten dat deze kabinetsperiode "meer asfalt is aangelegd dan ooit" en wijst er bovendien op dat de Kamer vorig jaar het kabinet heeft opgeroepen het infrastructuurfonds te verlengen, waardoor er op de langere termijn meer geld vrijkomt.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wil dinsdag tijdens het vragenuurtje het kabinet aan de tand voelen over de oproep van de 24 clubs.

"Ik kan me hun ongerustheid heel goed voorstellen. Het kabinet heeft veel te veel zonder visie bezuinigd op infrastructuur. Het feit dat zoveel partijen eensgezind zijn is veelzeggend", aldus de CDA'er.

D66 vindt dat dit kabinet te weinig doet  om het vervoer te verbeteren. "De files nemen toe, de treinen zitten propvol en je kan je fiets niet kwijt op het station", aldus de partij in een reactie.