Nederland moet uit de verkramping komen waar het in zit door terreurdreiging, de vluchtelingenstroom en de nog steeds onzekere economische situatie.

Die boodschap had VVD-leider Mark Rutte vrijdag bij het voorjaarscongres van zijn partij in Leeuwarden.

Volgens Rutte is het de belangrijkste taak van politici om mensen perspectief te bieden, bijvoorbeeld door iemand een baan te laten vinden of te zorgen dat werkgevers niet hoeven aarzelen om iemand in dienst te nemen.

Maar ook door het aantal vluchtelingen te verminderen en te zorgen dat deze mensen aan het werk komen.

Vluchtelingen

''We konden niet doorgaan ieder jaar 60.000 vluchtelingen op te nemen. Mensen maken zich zorgen of hun buurt wel hun buurt blijft, hun samenleving wel hun samenleving, of Nederland wel Nederland blijft", aldus Rutte.

Hij vindt dat er een duidelijk antwoord nodig is op die zorgen. ''We moeten volstrekt helder zijn wat voor land wij zijn. En nooit meer terugvallen in de naïviteit van de multiculturele samenleving uit de jaren 80 en 90 en denken dat het op een of ander manier wel zal mengen. Dat werkt dus niet."

Anders

De VVD-voorman noemde het cruciaal dat het nu anders gaat. ''Wij verwachten nu dat mensen die hier komen zich realiseren wat onze waarden zijn en dat zij die respecteren: gelijkheid van man en vrouw, van homo-hetero, van blank en zwart. De verworvenheden van de democratie, vrijheid van meningsuiting, persvrijheid: al onze vrijheden. Dat kan alleen als we daar ook duidelijk over zijn.´