Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is ''blij'' met het zeer kritische rapport over de recherche. 

De aanbevelingen worden meegenomen in een plan van aanpak voor de Nationale Politie waar Van der Steur binnenkort mee komt, zei hij vrijdag na de ministerraad.

''Ik vind het een heel mooi voorbeeld hoe de politie precies heeft laten zien dat als je jezelf wilt verbeteren je open moet staan voor kritiek. En dan komt er zo'n rapport", aldus de bewindsman. Hij noemt het rapport ''een mooie bouwsteen'' voor de aanpak van de politie.

Video: Van der Steur ''blij'' met kritisch rechercherapport  

Volgens de VVD-minister is de kritiek ook niet helemaal nieuw. Er gaat heel veel goed bij de opsporingsdiensten van de politie, maar is er wel versterking nodig, zei hij. Pas na de presentatie van het plan voor de Nationale Politie wil hij zeggen of de recherche er geld bij krijgt.

"Het rapport bevat ook aandachtspunten. Niet alleen voor de politie zelf, maar ook voor de vakbonden, voor de politiek en de politieke leiding", aldus Van der Steur.

Volgens politiebond ACP zijn vooral de korpsleiding van de politie, de politiek en Van der Steur verantwoordelijk voor de problemen bij de recherche. 

Het rapport dat donderdag naar de Kamer werd gestuurd, stelt onder meer dat bij de recherche een gebrek aan vakmanschap is en dat vernieuwingen niet worden doorgevoerd.