Met hun partij Denk willen de oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk de gevestigde politieke partijen die allochtone Kamerleden gebruiken om stemmen te winnen "ontmaskeren".

"Gevestigde partijen gebruiken dit soort Kamerleden om stemmen te trekken in migrantengroepen, en de burgers die wij spreken zijn dat spuugzat. Zij vertrouwen dit soort Kamerleden niet meer", zeggen Kuzu en Öztürk in een uitgebreid interview met NU.nl.

De twee Kamerleden presenteerden woensdag hun nieuwste aanwinst presentatrice Sylvana Simons. Zij wil met Denk racisme en discriminatie in Nederland bestrijden. Met Sylvana hopen Kuzu en Öztürk op zoek te gaan naar meer verbinding in de samenleving.

Daar hoort soms een confronterende boodschap bij, zegt Öztürk. "Omdat de discussie door Wilders uit balans is gebracht, brengen wij die weer in balans."

Video: Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk

Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk
Sylvana Simons sluit zich aan bij Denk

Fel

Denk trekt daarom fel van leer in debatten in de Tweede Kamer door beschuldigingen te uiten in de richting van allochtone Kamerleden. Op hun Facebookpagina staan filmpjes over het stemgedrag van deze Kamerleden bij stemmingen over de Armeense genocide en beveiliging van moskeeën.

Öztürk: "Wij doen dat om politici te ontmaskeren. [..] Mijn motie voor de beveiliging van moskeeën werd gesteund door SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch, jarenlang actief in Limburgse moskeebesturen, stemde tegen. PvdA'ers Ahmed Marcouch en Khadija Arib, Mohammed Mohandis, Sultan Günal-Gezer: tegen. Keklik Yücel, waarmee ik samen in de moskee in Zaandam met PvdA-koekjes en -vlaggetjes campagne heb gevoerd: tegen."

Ebru Umar

In het interview gaan Kuzu en Öztürk ook in op de kwestie rond de arrestatie van columniste Ebru Umar, de grenzen van satire en vrijheid van meningsuiting en de beschuldigingen dat Denk zich laat beïnvloeden door de Turkse president Erdogan.

"Wij zijn geen lange arm van Ankara. Laat iedereen die anders beweert dat maar bewijzen."

Lees hier het hele interview