Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) is het niet met de Algemene Rekenkamer eens dat grote wijzigingen in het belastingstelsel de komende jaren niet mogelijk zijn.

"Als je het systeem van de inkomstenbelasting helemaal op z'n kop wilt zetten, dan heb je een probleem. Maar dat willen we niet. We willen sterk vereenvoudigen", zegt Wiebes vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Die vereenvoudigingen zijn volgens hem ook mogelijk met de huidige ICT van de fiscus. "Dus die waarschuwing vind ik niet helemaal op zijn plaats", aldus de bewindsman over de conclusie van de Algemene Rekenkamer.

Afgelopen woensdag waarschuwde de Rekenkamer op Verantwoordingsdag dat er bij de Belastingdienst weinig vooruitgang is geboekt met de aanpak van grote ICT-systemen. 

Er moet daarom rekening mee worden gehouden dat de komende jaren "ingrijpende wijzigingen in de belastingwetgeving of een stelselherziening niet mogelijk zijn, risico's met zich meebrengen of een langere invoeringstermijn vergen", aldus het oordeel van de Rekenkamer.

Video: Wiebes: ‘Belastingdienst is te vereenvoudigen'

Wiebes: ‘Belastingdienst is te vereenvoudigen’
Wiebes: ‘Belastingdienst is te vereenvoudigen’

Verstandig

Dat er ICT-problemen bij de Belastingdienst zijn, meldde Wiebes al in 2014 aan de Kamer en aan de Algemene Rekenkamer. 

Hij wil, zoals de commissie-Elias eind 2014 adviseerde, eerst de processen op orde hebben voordat de ICT-systemen worden vervangen. Daar wordt op dit moment aan gewerkt, zegt de bewindsman.

Dat Wiebes de verouderde en complexe ICT tegelijkertijd wil aanpakken met de modernisering van de Belastingdienst, noemt de Algemene Rekenkamer verstandig.