Volgens politiebond ACP zijn vooral de korpsleiding van de politie, de politiek en de minister van Veiligheid en Justitie verantwoordelijk voor de problemen bij de recherche. 

Uit een rapport dat minister Ard van der Steur hierover naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt onder meer dat elementaire recherchevaardigheden vaak ontbreken.

De politie heeft nauwelijks mensen die zijn opgeleid voor de snelle ontwikkelingen in data-analyse. Vakmanschap in de moderne opsporing ontbreekt, zo bleek uit het rapport. 

Volgens de politievakbond is het gek dat er alleen intern gekeken wordt. "Ik ben hoogst verbaasd dat de rol van de korpsleiding en de politiek niet in dit rapport is meegenomen", reageert ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

"Wij hebben al jaren gezegd dat er juist in de recherche moest worden geïnvesteerd. Dat is niet gebeurd, sterker nog er is flink op bezuinigd. Wij hebben daarvoor gewaarschuwd, maar die waarschuwing is door de politietop en de politiek terzijde geschoven."

Bezuiniging op opleiding

Twee tot drie jaar geleden is er volgens Van de Kamp bijvoorbeeld vijftig miljoen euro bezuinigd op de opleiding voor rechercheurs. Dat had tot gevolg dat de opleiding grotendeels werd geschrapt.

"We hebben er toen nadrukkelijk bij toenmalige minister Ivo Opstelten en de korpsleiding op gewezen dat dit negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de recherche zou hebben", benadrukt hij "Het zou volgens hen geen problemen opleveren. Dat blijkt nu wel heel anders te zijn uitgepakt", aldus de vakbondsman. 

Van de Kamp heeft inmiddels een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin een dringend beroep op de minister gedaan wordt om de bezuinigingen ongedaan te maken.

Tweede Kamer

Oppositiepartijen D66 en SP stellen vrijdag in een reactie op het rapport dat de minister Van der Steur zo snel mogelijk actie moet ondernemen om de recherce weer op orde te krijgen. 

Judith Swinkels (D66) noemt het "schokkend" dat de recherche door gebrek aan kennis en vaardigheden het elementaire opsporingswerk niet kan doen. Ook SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt dat er nu actie moet worden ondernomen. "Ben klaar met de struisvogelpolitiek van de minister", twitterde zij.

Volgens coalitiepartij VVD is het "nu zaak dat zowel de korpschef als de minister de uitkomsten van dit onderzoek stevig in hun beleid verankeren."