Snel duidelijkheid voor treinreizigers over staan in eerste klas

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) gaat aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) vragen wat het precieze beleid is ten aanzien van staan in de eersteklascoupés bij grote drukte. 

Die toezegging doet Dijksma donderdag in de Tweede Kamer op aandringen van de PvdA.

Reizigers die geen vervoersbewijs voor de eerste klas hebben, mogen zich daar nu officieel niet ophouden; ook niet als het druk is. De conducteur kan in zo'n geval een boete van 35 euro bovenop de prijs van een geldig kaartje opleggen. 

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland vroeg Dijksma deze situatie verder uit te zoeken bij de vervoerder. Hij pleit ervoor om bij gebrek aan voldoende zitplaatsen het staan in de eerste klas tijdens spitsuren standaard te maken, zodat reizigers van tevoren zeker weten dat ze geen boete krijgen. 

"Ik kaart het nogmaals aan bij de NS", belooft Dijksma. Ze wijst erop dat het strikt genomen niet mag. "Maar als het noodzakelijk is om mensen te spreiden, weet ik dat de NS daar coulant mee omgaat", zegt Dijksma. Ook worden treinen omgebouwd zodat er meer ruimte komt voor tweedeklaszitplaatsen in plaats van eersteklascoupés.

Drukker

Dit jaar is het zoals verwacht drukker dan voorheen op het spoor door onder meer de aantrekkende economie. Daarbij kampt de NS op sommige trajecten met een tekort aan treinen omdat oud materieel wordt afgedankt. Het gaat om ongeveer vijfduizend zitplaatsen. Vervanging is er op zijn vroegst aan het eind van dit jaar. 

Ook staan voor dit jaar veel werkzaamheden aan het spoor gepland, waardoor de reiziger met nog meer overlast te maken krijgt. 

Om de problemen het hoofd te bieden, zet de NS op bepaalde plekken spitsbussen in en zijn in een aantal sprinters eersteklascoupés omgebouwd tot tweedeklascoupés. 

Daarbij is de vervoerder met (hoge)scholen en universiteiten in gesprek om te kijken of lesroosters zo aangepast kunnen worden dat studenten niet in de spits hoeven te reizen. Dit plan riep weerstand op bij studenten en sommige opleidingen.

Tip de redactie