Dijkhoff ziet reële kans dat Turkije snel voldoet aan eisen visumliberalisatie

De Tweede Kamer moet er rekening mee houden dat Turkije binnen afzienbare tijd zal voldoen aan alle 72 voorwaarden die gesteld zijn aan de visumliberalisatie. 

"Turkije kan de deadline halen", zei staatsseceretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) woensdag in een debat in de Tweede Kamer. "Het is realistisch dat het ze gaat lukken."

Als onderdeel van de migratiedeal die de Europese Unie en Turkije sloten om de asielstroom vanuit Turkije richting Europa een halt toe te roepen is de Turken 6 miljard euro, heropening van de EU-toetredingsgesprekken en visumvrijstelling in het vooruitzicht gesteld. 

1 juli

Op verzoek van Ankara treft de Europese Commissie voorbereidingen om de vrijstelling op 1 juli in te laten gaan. Dat is drie maanden eerder dan verwacht en heeft geleid tot verontwaardiging in de Kamer. Kamerbreed klinkt de oproep dat er niet met voorwaarden voor liberalisatie gemarchandeerd mag worden.

Zo benadrukken Kamerleden dat de Turken eerst moeten zorgen voor biometrische paspoorten en ze stellen dat president Erdogan zijn antiterreurwetten moeten aanpassen. Die wetten lijkt hij nu te gebruiken om criticasters, onder wie journalisten, de mond te snoeren.

Of Erdogan bereid is tot aanpassing van de wetten, is zeer de vraag. De Turkse president is hard op weg om bevoegdheden toe te laten kennen aan het ceremoniële presidentschap en hij aast op een tweederdemeerderheid in het Turkse parlement om de benodigde grondwetswijziging door te voeren.

Onschendbaarheid

Onlangs moest Erdogans kritische premier, Ahmet Davatoglu, het veld ruimen en dinsdag kreeg zijn AK Partij voldoende steun voor het voorstel om de onschendbaarheid van parlementariërs op te heffen.

Het voorstel maakt het mogelijk om parlementariërs te vervolgen die banden hebben met terroristen en vooral de Koerdische partij HDP, de derde partij van Turkije, lijkt daar het slachtoffer van te worden.

Erdogan beschuldigt de Koerdische partij ervan de PKK te steunen, wat wordt ontkend door de HDP. Die zien het voorstel als een poging om de Koerden monddood te maken zodat Erdogan zijn benodigde meerderheid krijgt om een presidentieel stelsel in te voeren.

Voorwaarden

Dijkhoff zei in het debat dat Turkije op dit moment niet voldoet aan de voorwaarden voor visumliberalisatie, omdat de antiterreurwetten nog moeten worden aangepast. Of de deadline gehaald wordt, is geheel aan de Turken.

"Als ze niet aan de voorwaarden voldoen, gaat de liberalisatie niet door", zei de staatssecretaris. Dat zal echter geen gevolgen hebben voor de afspraken over het terugsturen van asielzoekers naar Turkije, verzekerde Dijkhoff de Kamer. Voldoen zij wel aan de voorwaarden, dan zal de EU zich aan haar deel van de afspraak moeten houden.

Lees meer over:
Tip de redactie