In de top van de Rijksoverheid is inmiddels 31 procent vrouw, waarmee de ambitie van het kabinet om tot 30 procent te komen is bereikt.

Dat bevestigt een woordvoerder van minister Stef Blok (Rijksdienst) woensdag na berichtgeving van de Volkskrant.

De cijfers worden deze ochtend officieel bekendgemaakt in het kader van Verantwoordingsdag, waarbij de verantwoordingsstukken over het beleid in 2015 worden gepubliceerd.

De ambitie is om ook in het bedrijfsleven 30 procent vrouwen aan de top te hebben, maar dit wil minder vlotten. Hier zou nog geen één op de tien topposities worden ingevuld door een vrouw.

"De cijfers liegen niet", zegt Blok tegen de Volkskrant. "Kennelijk geeft het bedrijfsleven vrouwen niet het zetje dat het Rijk wel geeft. Vrouwen zeggen net iets minder snel: en nu ben ik aan de beurt."

In de stukken is ook een onderverdeling gemaakt van topfuncties per departement. Daaruit blijkt dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hoog scoort qua aandeel vrouwen (40 procent). Economische Zaken scoort minder (17 procent).

Databank

Ook minister Jet Bussemaker (OCW) maakt zich al tijden druk over de achtergestelde positie van vrouwen in de top van het bedrijfsleven.

Zij opende daarom begin dit jaar een speciale site met een databank met vacatures voor vrouwen die de top willen halen.

Als ook dat geen soelaas biedt wil ze bedrijven wettelijk gaan verplichten vrouwen aan te nemen op de hoogste posities om de ambitie van 30 procent te kunnen halen.