Een meerderheid van de Nederlanders is tegen het houden van een referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie.

Dat blijkt woensdag uit een peiling van Ipsos.

Van de ruim duizend ondervraagden zegt 54 procent niets te voelen voor een referendum, 46 procent wil wel dat het Nederlandse volk zich voor of tegen het EU-lidmaatschap uitspreekt.

Daarnaast blijkt dat in het geval er een referendum zou worden gehouden, 64 procent tegen een exit uit de Europese Unie zou stemmen. 

De peiling werd gehouden naar aanleiding van het aanstaande referendum in Groot-Brittanië over een 'brexit'. 

Vooral kiezers van VVD (78 procent), CDA (74 procent) en PvdA (66 procent) zien niets in een referendum. De SP'ers (74 procent) en PVV'ers (85 procent) juist wel. 

Video: In 60 seconden: Brexit

Animatie door: In60seconds

EU-lid

De kiezers van de meeste partijen zijn voorstander van het vasthouden aan het EU-lidmaatschap. Alleen de PVV-stemmer wil overtuigend uit de EU. SP'ers zijn verdeeld.

Bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden denkt dat het beter is voor Nederland als de Britten op 23 juni kiezen voor het aanblijven in de EU. 9 procent denkt dat het beter is voor Nederland als de Britten vertrekken.

Op de langere termijn denkt 58 procent dat het beter is als Nederland in de EU blijft. De wensen liggen daarbij wel uiteen. Zo wil één op de vijf dat Nederland streeft naar een EU met minder macht, 16 procent wil dat de machtsverhoudingen blijven zoals ze nu zijn.

Daarnaast wil 14 procent juist meer macht voor de EU en 8 procent wil zelfs dat er gestreefd wordt naar een centrale Europese overheid. 18 procent vindt dat de EU op de langere termijn verlaten moet worden, 24 procent weet het niet.

Het onderzoek van Ipsos werd afgelopen week uitgevoerd. Daarbij werden 1.002 kiesgerechtigden online ondervraagd.