'Burgemeester Weert loopt wet in de weg met hulp aan Syrisch gezin'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) vindt dat burgemeester Jos Heijmans van Weert de uitvoering van de wet in de weg loopt. 

Vorige week werd bekend dat Heijmans een Syrische moeder met vier kinderen hielp 'onderduiken' om te voorkomen dat ze terug moesten naar Duitsland. 

Dijkhoff vreest dat het gezin daar niet mee geholpen is: "We verschillen van mening en dan druk ik me eufemistisch uit", zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Dijkhoff wijst erop dat het gezin nu langer in onzekerheid verkeert en later aan integratie in West-Europa kan beginnen.

Gezin uit elkaar

De moeder van het gezin zou zich al in Duitsland officieel hebben aangemeld en volgens internationale verdragen had ze daar moeten blijven. Haar achttienjarige broer had zich in Nederland voor het eerst laten registreren, waardoor hij hier kon blijven. Het uit elkaar halen van de familie zou volgens Heijmans dramatisch zijn, aangezien de broer de vaderrol zou vervullen.

D66-leider Alexander Pechtold hekelde de behandeling van de kwestie dinsdag in de Kamer, omdat de burgemeester, een partijgenoot, zich er niet kon verdedigen en er nog onvoldoende duidelijkheid over de kwestie bestaat.

De commissaris van de Koning in Limburg (gouverneur) moet nu met een feitenrelaas komen over hoe de vork precies in de steel zit, wat de gevolgen zijn en of Heijmans erop moet worden aangesproken. 

Video: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie