Controle asielzoekers niet goed verlopen

De identificatie van asielzoekers die Nederland binnenkomen liet te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) erkennen dat er dingen niet goed zijn gegaan, maar wijzen erop dat inmiddels verbeteringen zijn doorgevoerd.

De controles van asielzoekers zijn een vast onderdeel van de aanmeldprocedure in de opvangcentra van Budel en Ter Apel. Het gaat dan onder meer om het controleren van reispapieren, bagage, afnemen van vingerafdrukken en het doorlezen van de telefoons.

Door de gebrekkige controle zouden duizenden asielzoekers het land zijn binnengekomen zonder dat zij optimaal gescreend zijn. Zo zouden de telefoons van de asielzoekers slechts oppervlakkig zijn uitgelezen en was het niet mogelijk gewiste gegevens terug te halen.

De inspectiedienst komt daarom tot de conclusie dat het identificatieproces in Budel en Ter Apel ten tijde van het onderzoek "nog niet zorgvuldig verloopt".

"Hierdoor worden niet alleen het asielproces en het eventuele terugkeerproces niet optimaal ondersteund, maar wordt ook de beoogde bijdrage aan de bestrijding van mensensmokkel, mensenhandel en terrorisme hooguit beperkt gerealiseerd", aldus de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Video: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds

Capaciteit

Een door de inspectie aangehaalde medewerker stelt verder dat de capaciteit van de dienst een probleem is. "Het uitlezen van 30 of 40 gigabyte aan Arabische teksten is a hell of a job. Als je alles leeg zou willen trekken zijn er veertig medewerkers extra nodig", aldus de medewerker.

Verder zou ook het apparaat dat de screening van vingerafdrukken doet regelmatig crashen en waren er twijfels of door de tijdsdruk de bagage wel altijd goed wordt gecontroleerd.

De bewindspersonen erkennen in een reactie dat de werkwijze "niet in overeenstemming was met het [...] vastgestelde plan van aanpak".

Inmiddels zijn er dus wel verbeteringen doorgevoerd. Zo is de capaciteit opgehoogd en zou de apparatuur voor het uitlezen van mobiele telefoons inmiddels op orde zijn.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie