De Tweede Kamer krijgt dinsdag een petitie aangeboden die vraagt om een Nederlands 'nee' tegen het bestanddeel glyfosaat dat in onkruidbestrijdingsmiddelen zit. 

De petitie is volgens Greenpeace (een van de organisatoren) ondertekend door ruim 161.000 mensen uit Nederland en andere Europese landen. Volgens de milieuorganisatie is het bestanddeel kankerverwekkend.

Glyfosaat zit onder meer in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Sommige tuincentra in Nederland zijn gestopt met de verkoop.

De Tweede Kamer, die eerder dit jaar staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) opriep niet in te stemmen met het langer toestaan van het gebruik, buigt zich dinsdag weer over de kwestie.

Greenpeace zegt dat een Nederlandse afwijzing ook bepalend kan zijn voor het beleid in de rest van de Europese Unie. De EU stelde eerder al een besluit uit.

Meer milieu- en consumentenorganisaties zijn tegen het middel. Zo heeft een e-mailactie van foodwatch bijna 135.000 reacties opgeleverd.

Kankerverwekkend

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het echter onwaarschijnlijk dat onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat voor mensen kankerverwekkend is. Dat hebben de WHO en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties vastgesteld.

De pesticide heeft volgens deskundigen evenmin schadelijke gevolgen voor het dna in menselijke cellen. Ook de insecticiden diazinon en malathion zijn volgens de experts niet kankerverwekkend.