Dijkhoff wil dat gemeenten snel opvang voor asielzoekers regelen

De opvang en huisvesting van asielzoekers blijft een groot probleem. Gemeenten en provincies moeten sneller leveren, schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) vrijdag aan de Kamer.

Vorig najaar sloot het kabinet een akkoord met gemeenten en provincies over het creëren van duizenden nieuwe opvangplekken.

Het gaat dan zowel om de eerste opvang van nieuwe asielzoekers als onderdak voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders).

Van de afspraak is tot dusverre weinig terecht gekomen, aldus Dijkhoff. Hij heeft samen met Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) de gemeenten een brief gestuurd waarin hij aandringt op het nakomen van de afspraken

Dreigend tekort

''De situatie is urgent, anders ontstaat er weer een tekort aan opvangplekken. Het gaat er nu om op tijd van goede bedoelingen en plannen naar opgemaakte bedden te gaan", aldus Dijkhoff.

In asielzoekerscentra zitten nog meer dan 16.000 statushouders die huisvesting moeten krijgen in gemeenten. Zij houden in de azc's bedden bezet van nieuwe asielzoekers.

Video: Zo werkt de asielprocedure in Nederland

Regels

Eind vorige maand verklaarde voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat veel van de beloofde huisvesting ''in de pijplijn'' zit. Hij zei dat er nog eens goed zou worden gekeken of alle regels werken.

Van Zanen deed zijn uitspraken nadat hij een akkoord met het kabinet had gesloten om asielzoekers die hier mogen blijven beter en sneller te laten integreren. Hiervoor krijgen de gemeenten 500 miljoen euro extra, zo werd toen afgesproken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie