Bedreigingen aan het adres van columniste Ebru Umar en politici als Geert Wilders, Keklik Yücel (PvdA) en Tunahan Kuzu (Denk) hebben niet alleen een "ongekende impact" op hun vrijheid, maar ook op die van de gehele samenleving. 

Dat zegt vice-premier Lodewijk Asscher vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie waar hij premier Mark Rutte verving.

"Als je twee keer moet gaan nadenken omdat er misschien iemand zo boos is dat hij gaat bedreigen dan beperkt dat de vrijheid", stelt Asscher. "In Nederland kunnen we met elkaar van mening verschillen, maar je gaat een grens over als je door bedreigingen anderen die vrijheid ontneemt."

Afgelopen dinsdag werd bekend dat Umar Turkije na twee weken landarrest mocht verlaten. Woensdag zette Umar weer voet aan Nederlandse grond, maar zij is wel ondergebracht op een geheim adres vanwege bedreigingen die in haar richting zijn geuit. 

Asscher heeft geen enkel begrip voor de agressieve en bedreigende uitlatingen. "Doe normaal. Denk na", aldus Asscher. Hij constateert echter wel dat bedreigingen na het uiten van een mening "helaas aan de orde van de dag" zijn.

Asscher wijst bijvoorbeeld op PVV-leider Geert Wilders, die al jaren 24 uur per dag beveiligd moet worden en de recente bedreigingen aan het adres van Tweede Kamerlid Yücel (PvdA).

Ebru Umar werd bijna drie weken geleden in Turkije opgepakt in verband met kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Het Turkse Openbaar Ministerie onderzoekt nog of de uitlatingen beledigend zijn en of er tot vervolging wordt overgegaan. Mocht het zover komen, dan kan Asscher het zich niet voorstellen dat het kabinet Umar zal uitleveren aan Turkije.