Koenders wil actievere houding Westen voor VN-vredesmissies

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wil dat westerse landen zich meer inzetten voor vredesmissies van de Verenigde Naties. De bereidheid om mee te doen aan vredesmissies zou onterecht sterk zijn gedaald.

"Westerse landen hebben technologisch hoogstaand materiaal. Juist daarom zijn deze landen onmisbaar voor het slagen van een VN-missie" zei Koenders in een toespraak bij de Verenigde Naties in New York.

Volgens Koenders kunnen westerse landen bijvoorbeeld een bijdrage leveren op het gebied van inlichtingen. Hij riep de landen op met voorstellen te komen om de missies te verbeteren.

Bereidheid

De bereidheid van westerse landen om mee te doen aan vredesmissies is de afgelopen 20 jaar sterk gedaald. Dat is onterecht, vindt Koenders, omdat de VN vaak de enige partij is die legitiem en adequaat kan ingrijpen.

"Aan de zijlijn staan en klagen is geen optie. Uiteindelijk zijn wij allen verantwoordelijk voor het succes van de VN", aldus de minister.

Er moet ook het nodige worden verbeterd om de missies echt succesvol te maken. Volgens Koenders zijn uitdagingen voor VN-missies "steeds complexer" waardoor flexibiliteit meer een noodzaak is.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie