De Tweede Kamer wil dat het kabinet aangeeft hoe het denkt over het besluit van de Europese Commissie om vanaf juli visumvrij reizen voor inwoners van Turkije mogelijk te maken.

PvdA, VVD, SP, CDA, PVV, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren steunen maandag een verzoek van D66 dat een brief van het kabinet hierover wil.

De Kamer gaf eerder aan dat het niet wil dat de eisen worden versoepeld waaraan Turkije moet voldoen voordat Turken zonder visum naar Europa mogen reizen. Volgens de Europese Commissie voldoet het land nog niet aan alle 72 voorwaarden, maar is er wel vooruitgang geboekt.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gaf eerder aan dat Turkije nog flink aan de bak moet om aan alle voorwaarden te voldoen.

Debat

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil een debat over de kabinetsreactie op het visumvrij reizen en de verwikkelingen rond de Turkse premier Ahmet Davutoglu die zijn aftreden heeft aangekondigd. Davutoglu onderhandelde met de Europese leiders over het vluchtelingenakkoord met Turkije in ruil voor versnelling van het proces over visumvrij reizen.

Verhoeven vraagt zich nu af wat er overblijft van de vluchtelingendeal waarbij Turkije toezegde om Syrische vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland maken terug te nemen.