Het CDA en de VVD willen een uitgebreide analyse van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) van het hoge aantal uitzettingen uitgeprocedeerde asielzoekers dat mislukt.

Dat laten CDA-Kamerlid Mona Keijzer en VVD-Kamerlid Malik Azmani woensdag weten aan NU.nl.

Uit door NRC.Next opgevraagde cijfers blijkt dat in 2015 van de 3.165 gereserveerde vliegtuigstoelen voor uitzetting er 1.225 leeg bleven.

"Ik vind het aantal mislukte uitzettingen onacceptabel hoog", stelt Keijzer. "Ik wil van de staatssecretaris een uitgebreide juridische en praktische analyse waaruit blijkt hoe dit kan. Mogelijk moeten we daarna kijken naar het aanpassen van de wetgeving en de handelingswijze."

Ook Azmani vindt de cijfers, als ze kloppen, "onacceptabel". "Dit zijn ongekend hoge cijfers. Alles moet in het werk worden gesteld om hier zo snel mogelijk verbeterslagen in te maken."

Uit zicht

Uitgeprocedeerde asielzoekers zouden volgens een woordvoerder van het ministerie uit het zicht verdwijnen doordat zij uit het asielzoekerscentrum vertrekken.

Voorheen was het moeilijker om voortijdig te vertrekken, omdat asielzoekers dan vaker vanuit detentie werden uitgezet.

Daarnaast zouden uitzettingen niet doorgaan doordat rechters op het laatste moment een voorziening toewijzen.

Keijzer wil van Dijkhoff precies weten hoe het kan dat zoveel uitgeprocedeerde asielzoekers zich op het laatste moment weten te onttrekken aan het toezicht of alsnog een voorziening krijgen.

Azmani vraagt de staatssecretaris of hij mogelijkheden ziet de procedures te verbeteren en het rekken van het proces door uitgeprocedeerde asielzoekers in te perken.

Video: De asielprocedure in Nederland in 60 seconden

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland