De Europese Commissie maakt de weg vrij voor Turken om zonder visum naar de Europese Unie (EU) te kunnen reizen.

Dat maakt de Commissie woensdag bekend. 

''Turkije heeft een indrukwekkende vooruitgang geboekt, vooral de laatste weken'', zegt eurocommissaris en vicevoorzitter Frans Timmermans in een toelichting op de plannen. Er is volgens hem nog veel werk te doen, maar Turkije kan het voor elkaar krijgen.

Het schrappen van de visumplicht geldt alleen voor Turken met een biometrisch paspoort waarin vingerafdrukken staan. In alle andere gevallen moet nog een visum worden aangevraagd, aldus Timmermans.

De maatregel is onderdeel van de onlangs met Turkije gemaakte afspraken om de vluchtelingencrisis te kunnen bestrijden. De Europese Commissie oordeelt dat Turkije aan 65 van de 72 voorwaarden heeft voldaan.

Er staan nog vijf belangrijke kwesties open: het land moet de strijd tegen corruptie opvoeren, beter samenwerken met Europol, en zijn wetten rondom databescherming en terrorismebestrijding in lijn brengen met Europese standaarden. Ook krijgt het land tot het eind van het jaar om te werken aan verbetering van biometrische paspoorten.

Video: Turkse minister van Buitenlandse Zaken over schrappen visumplicht

Turkse minister van Buitenlandse Zaken over schrappen visumplicht
Turkse minister van Buitenlandse Zaken over schrappen visumplicht

Aan de bak

Volgens minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) moet Turkije nog flink aan de bak omdat nog niet aan alle voorwaarden is voldaan. "Turkije zal aan de gestelde eisen moeten voldoen voordat Nederland kan instemmen met visumliberalisatie", zegt Koenders in een reactie.

Ook europarlementariërs zijn kritisch. ​Turkije-rapporteur in het Europees Parlement Kati Piri (PvdA) ziet nog een aantal ''zeer grote struikelblokken".

D66 heeft grote vraagtekens bij het voorstel. Europarlementariër Sophie in ’t Veld vindt het ''onacceptabel dat er gemarchandeerd wordt met de eisen''. ''Nog geen week geleden bezwoer Timmermans dat de commissie zich niet zou laten chanteren door Erdogan, maar vandaag bleek dat een loze belofte.''

Onacceptabel

In Nederland vindt het CDA het besluit onbestaanbaar en volstrekt onacceptabel. Met de vluchtelingendeal leverde Europa zich over aan de wil en onwil van de Turkse president Erdogan.

''Dat blijkt nu in de praktijk, ondanks beweringen van premier Rutte en regeringspartij VVD dat van visumvrij reizen voorlopig geen sprake zou zijn. Hiermee heeft Rutte zich wederom totaal ongeloofwaardig gemaakt'', aldus Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

Eind juni beslissen het Europees Parlement en de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten over het visumvrij reizen voor Turkije.