Nederland gaat nu ook cultuur inzetten om iets te doen tegen de instabiliteit in een ring van landen rond Europa. Dat melden de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jet Bussemaker (Cultuur) woensdag in een brief.

Het document heeft betrekking op Internationaal Cultuurbeleid voor de periode 2017-2020.

De culturele inspanningen komen naast de politieke, militaire en humanitaire samenwerking. Koenders en Bussemaker gaan voor het eerst samen investeren in culturele projecten in zeven landen: Egypte, Mali, Rusland, de Palestijnse gebieden, Libanon, Marokko en Turkije.

''Culturele samenwerking kan een wezenlijke bijdrage leveren aan een veilige, rechtvaardige en toekomstbestendige wereld'', zegt Koenders.

Krachtige cultuur

Volgens hem heeft Nederland een krachtige en innovatieve cultuur. ''Onze identiteit en normen en waarden worden er sterk mee uitgedrukt. Het creëert ook een broodnodige brug naar de rest van de wereld. Internationaal cultuurbeleid is daarom voor mij juist in deze tijd essentieel.''

Bussemaker benadrukt dat culturele samenwerking kan zorgen voor innovatieve oplossingen.

''En het brengt mensen met elkaar in verbinding. Internationale uitwisseling is voor onze culturele sector van essentieel belang. Nederlands talent groeit als het over de grenzen kan kijken en kan samenwerken. En voor buitenlands talent kan uitwisseling met Nederland ook een springplank zijn.''

Recent namen Nederlanders bijvoorbeeld deel aan Mideast Creatives in Libanon. Samen met lokale kunstenaars hebben zij onder meer een bomkelder heringericht.