Politieagenten worden na het gebruiken van geweld niet meer automatisch aangemerkt als verdachte. In plaats daarvan wordt een onderzoek gestart waarbij wordt uitgegaan van rechtmatig optreden.

Dat staat in een dinsdag gepubliceerd wetsontwerp van minister Ard van der Steur (Justitie). Op deze manier wil hij de "speciale en vaak kwetsbare positie" van politieagenten meer tegemoetkomen.

"Deze (de agent, red.) is niet alleen bevoegd geweld te gebruiken, maar in situaties waarin een ander kan terugtreden om te voorkomen dat hij geweld zal moeten gebruiken om zichzelf te verdedigen, wordt van een politieagent juist ook verwacht dat hij in die situatie optreedt en actie onderneemt", schrijft Van der Steur.

De bewindsman kondigde deze maatregel in september vorig jaar al aan nadat de politie flink onder vuur kwam te liggen door gebeurtenissen waarbij een dode viel, zoals bij de zaak van Mitch Henriquez. De Arubaan stikte op 28 juni vorig jaar toen agenten hem arresteerden bij een festival in Den Haag.

Onderzoek

In het wetsvoorstel staat verder dat er "goed en gedegen" onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van geweld van de politie en of dat volgens de bestaande regels is gebeurd. Als dit niet het geval is, kan er maximaal een gevangenisstraf van drie jaar worden opgelegd, mits er sprake is van een dodelijke afloop. 

Van der Steur zegt dat hij politieambtenaren niet buiten het strafrecht wil houden, wel is hij van mening dat er anders naar deze personen moet worden gekeken als zij zich niet houden aan de geweldsinstructie met dodelijke afloop.

Het ministerie stuurt de wet voor advies naar verschillende instanties zoals de  Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie (OM).