Teruglopende ledenaantallen bij CDA, VVD en PvdA leiden tot geldnood. Volgens de eigen bestuursleden nadert nu een kritiek punt.

Doordat er minder contributie binnenstroomt, komt het verdienmodel van de ledenpartijen in de problemen. Ook ontvangen de ledenpartijen minder subsidie. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

Sommigen van hen zouden hebben aangeklopt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voorlopig nog zonder resultaat, aldus de krant.

De ledenkrimp speelt al tientallen jaren, maar de bestuursleden zeggen nu dat het functioneren van de partijen wordt bedreigd. Onder andere campagnekassen raken leger en personeel wordt te duur.

Ledental politieke partijen

Subsidiestelsel

De partijen pleiten in de krant voor een ander subsidiestelsel. Bart van Meijl, kasbeheerder bij CDA, vindt het een goed idee als het vaste deel van de subsidie die partijen krijgen hoger komt te liggen. Op die manier is zetelwinst of -verlies minder van invloed op de partijkas, meent hij.

Volgens Ger Jaarsma, die de schatkist bewaard van de VVD, had er gezien de daling beter "gisteren al" een ander systeem van financiering moeten komen. Hij stelt dat er steeds minder geld is voor het voeren van campagnes en het opleiden van politici.