Met passen en meten heeft het kabinet oplossingen gevonden voor acute financiële knelpunten op het gebied van veiligheids- en asielbeleid. "We hebben geld kunnen vrijspelen voor prioriteiten", zei premier Mark Rutte vrijdag.

De aanpassingen in de begroting van dit jaar worden verwerkt in de Voorjaarsnota die eind mei naar de Kamer gaat. Volgende week informeren de vakministers de Tweede Kamer over hoeveel geld het gaat, aldus minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Ook de begroting voor 2017 staat op hoofdlijnen "in de grondverf", aldus Rutte.

Het kabinet heeft volgens Rutte te maken met "behoorlijke tegenvallers". Dat komt onder meer door lage inflatie en stijgende uitgaven voor ambtenarensalarissen. Maar ook de lagere gasinkomsten en de komst van grote aantallen asielzoekers zorgen voor tegenvallers op de begroting.

Regeringspartijen VVD en PvdA bekeken afgelopen weken al de financiën voor dit jaar en volgend jaar. De partijen besloten eerder meer geld vrij te maken voor Defensie en op aandringen van de Kamer moet er ook meer geld naar Veiligheid en Justitie. Ook wil de PvdA graag af van een bezuiniging van een half miljard op de zorg.

De begroting voor volgend jaar wordt in augustus afgehamerd. Daarna worden de cijfers op Prinsjesdag op de derde dinsdag in september gepresenteerd.