Na het Fyra-debacle moet de NS van het kabinet een marktverkenning laten uitvoeren om te bezien of er geen beter alternatief is voor de hogesnelheidslijn (HSL) dan waar de NS zelf mee komt.

Dat maakt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) vrijdagmiddag bekend op een persconferentie, zo melden bronnen vrijdagochtend aan NU.nl.

Als blijkt dat er meer mogelijk is zou de HSL mogelijk uiteindelijk alsnog (deels) aan een andere vervoerder kunnen worden gegund.

In 2013 werden de Fyra-treinen na jaren bouw en gesteggel in dienst genomen, maar vanwege aanhoudende problemen werden ze na een paar weken alweer van de rails tussen Amsterdam en Brussel gehaald.

De parlementaire enquêtecommissie onder leiding van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg oordeelde vorig jaar snoeihard over de opstelling van de NS rond het Fyra-fiasco.

Toch kwam het kabinet eerder al met de Tweede Kamer tot de conclusie dat de NS een nieuwe kans moest krijgen.

In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang 

In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang
In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang

Gewone intercity's

Een paar weken terug lekte al via RTL Nieuws uit dat de NS in 2018 twaalf keer per dag met gewone intercity's, dus geen hogesnelheidstreinen, tussen Amsterdam en Brussel over de HSL gaat rijden.

In plaats van 300 kilometer per uur kunnen deze treinen slechts 160 kilometer per uur. Gevolg is dat de reistijd niet minder dan 2 uur is, maar 2,5 uur.

Op dit bericht kwam veel kritiek vanuit de oppositie. Zij vinden dit geen volwaardig alternatief voor de Fyra. De marktverkenning moet nu in beeld brengen wat het maximaal haalbare is.

Aanbesteding

Verder wil Dijksma gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn voor aanbesteding van het hele spoor. Verschillende scenario's zullen hiervoor worden uitgewerkt, variërend van volledige privatisering tot volledige nationalisatie.

Ook worden de teugels bij spoorbeheerder ProRail aangetrokken. Deze komt weer onder strakker toezicht van het kabinet te vallen.

Animatie door in60seconds