Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) ziet niets in een extra belasting voor robots op de arbeidsmarkt om de mogelijke negatieve gevolgen van de technologische ontwikkelingen op te vangen.

Dat zei Asscher donderdag tijdens een debat over robotisering op de arbeidsmarkt. De bewindsman wil niet zoals GroenLinks voorstelt nu al onderzoeken welke opties er op dit gebied zijn.

"Ik wil wel nadenken over hoe je in de verhouding tussen kapitaal en arbeid iets terug kunt geven aan de samenleving", aldus de minister.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil bij wijze van spreken niet morgen al zo'n maatregel invoeren, maar alleen laten onderzoeken wat er mogelijk is. Eerder opperde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een eind 2015 verschenen rapport ook al voor een onderzoek naar "robotdividend" waardoor "iedereen zou profiteren van de financiële baten van robots". 

Voortman: "De voordelen van de robotisering moeten niet alleen terechtkomen bij de bedrijven die de robots ontwikkelen en er geld mee verdienen, maar ook bij de werknemers."

Sympathiek

Hoewel er dus geen nader onderzoek komt, staat Asscher wel sympathiek tegenover dit principe. De bewindsman verwijst naar een donderdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) over de loonontwikkeling. De toezichthouder concludeert dat de lonen van werknemers de afgelopen jaren harder had kunnen stijgen.

Asscher: "Dat kan komen door zwakke vakbonden of door het niet goed onderhandelen van werknemers. Maar ook omdat de vraag naar arbeid van mensen onder druk staat door goedkopere alternatieven, zoals de technologische ontwikkeling."

Momenteel onderzoekt de Sociaal-Economische Raad (SER) op verzoek van de regering de gevolgen van robotisering op de arbeidsmarkt. Naar verwachting komt er voor de zomer een advies. Asscher zal naar aanleiding daarvan met plannen komen.