Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), moet tekst en uitleg geven aan de Tweede Kamer over het monetaire beleid van de Europese toezichthouder.

Een grote Kamermeerderheid stemde donderdag in met een voorstel van de SP.

"Ik wil van Draghi weten welke maatregelen de ECB nog heeft om de inflatie aan te jagen", zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies.

Draghi is ook door de Duitse politiek uitgenodigd om over zijn beleid te spreken. De Italiaan zegt daar naar uit te kijken.

Het beleid van de ECB krijgt veel kritiek uit binnen- en buitenland. Om aan de inflatiedoelstelling van 2 procent te voldoen, is het belangrijkste rentetarief naar 0 procent verlaagd en is het omvangrijke opkoopprogramma nog verder uitgebreid. 

Spaarrentes

Daardoor dalen de spaarrentes naar historisch lage niveaus en komen pensioenfondsen, die baat hebben bij een hoge rente, in de problemen. Huizenkopers profiteren juist van de maatregelen, de hypotheekrente daalt namelijk ook.

Door zo veel invloed uit te oefenen op de financiële markten, opereert de ECB ook op het terrein van de politiek, vindt Merkies. Politici mogen zich echter niet uitspreken over het beleid van de centrale bank, want de ECB is onafhankelijk van de politiek.

Maar het spanningsveld neemt toe, zegt Merkies. "Je ziet dat de ECB steeds meer op het terrein van de politiek acteert."

Onlangs sprak Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) en bestuurslid van de ECB, in de Kamer over de ECB-maatregelen. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij geen voorstander is van het ECB-beleid.