De ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Jet Bussemaker (Onderwijs) zijn volgens de VVD te krampachtig in de discussie over de veranderende arbeidsmarkt door robotisering. De partij komt daarom zelf met voorstellen.

Dat laat VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas aan NU.nl weten.

"Asscher blijft krampachtig naar het hier en nu kijken. Naar de zekerheden van een vast contract. Maar de nieuwe realiteit wordt juist dat mensen zichzelf continu moeten bijscholen, zodat zij inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt die door de robotisering verandert", zegt Lucas.

Daarbij moet wat haar betreft niet worden gekeken naar wat je nu hebt, maar naar wat de toekomst kan brengen. Lucas: "Ik denk dat je wat minder moet luisteren naar de vaste gesprekspartners in de polder zoals vakbond de FNV, die alles willen houden zoals het was."

Onderwijs

Ook Bussemaker dient haar beleid beter aan te passen aan de robotisering. "Het onderwijssysteem is erg star", zegt de VVD'er. 

"Het is raar dat ouderwetse mbo-opleidingen met belastinggeld worden gefinancierd terwijl je voor nieuwe ontwikkelingen naar een private opleiding moet."

Lucas pleit voor meer aandacht voor digitale vaardigheden in het basisonderwijs. Daarbij moeten leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs leren ontwerpen en programmeren, zodat zij robots begrijpen en de baas kunnen blijven. Hoger opgeleiden vinden volgens de VVD vaak hun weg wel en scholen zich gemakkelijker om.

Agenda

Omdat het de regering volgens de VVD aan bestuurlijke moed ontbreekt, heeft de partij zelf een agenda opgesteld om Nederland voor te bereiden op de toenemende digitalisering.

Zo moet Nederland een voorland worden waar radicale innovatie alle ruimte krijgt. Zelfrijdende auto's moeten bijvoorbeeld hier als eerste worden getest. 

Ook moet het sociale stelsel op de schop. Opleidingsfondsen moeten niet worden gekoppeld aan werkgevers, maar aan het individu zodat omscholing eenvoudiger wordt. De arbeidsmarkt kan dan makkelijker inspelen op robotisering, denken de liberalen.

"Die robot komt er toch. We moeten de technologie omarmen en er voor zorgen dat de bevolking mee kan bewegen met die verandering", aldus Lucas.

Donderdagochtend debatteert de Tweede Kamer met Asscher over robotisering op de arbeidsmarkt.