De PvdA is het zat dat het nog steeds mogelijk blijkt om brom- en snorfietsen harder te laten rijden. PvdA-Kamerlid Duco Hoogland wil daarom het opvoeren door dealers strafbaar maken.

De partij deed zelf een klein onderzoek waaruit bleek dat het bij drie op de vier dealers het mogelijk was om de scooter illegaal op te voeren.

Brancheorganisatie BOVAG roept naar aanleiding van het onderzoek op om opgevoerde brom- en snorfietsen sneller in beslag te nemen. Ook willen ze een APK-keuring voor deze categorie voertuigen.

Volgens Hoogland heeft echter juist de BOVAG het huiswerk niet gedaan. "Ze zeggen al meer dan tien jaar dat ze opvoeren bestrijden, hoeveel leden hebben ze geroyeerd?", stelt hij. "BOVAG moet doen wat ze al jaren beloven: scooterdealers die opvoeren aanpakken."

Shredder

Coalitiepartij VVD sluit niet uit het verbod van PvdA te steunen. VVD-Kamerlid Barbara Visser: "Dealers moeten hun afspraken nakomen. En als ze dat niet doen kunnen er aanvullende maatregelen genomen worden. Een verbod sluit ik daarbij niet uit, maar wellicht zijn er nog andere opties." 

Visser wil echter eerst dat een motie wordt uitgevoerd die oproept in beslag genomen scooters te vernietigen.

"Gewoon in beslag nemen en in de shredder bij scooterhufters. Dan haal je het wel uit je hoofd om op te voeren", stelt ze tegen NU.nl.

WOK

Sinds 2014 hanteert de politie een zogeheten WOK-status (Wachten op Keuren) bij scooters waarmee een snelheidsovertreding is begaan.

Die wordt opgeheven als het voertuig weer aan de eisen voldoet. Volgens BOVAG blijft het echter dweilen met de kraan open en moet er in plaats van de WOK-status over worden gegaan op inbeslagname.

APK-keuring

Om systematisch te kunnen controleren of de brom- en snorfietsen aan de eisen voldoen, pleit de branchevereniging tevens voor invoering van een APK-keuring voor deze categorie.

Naar aanleiding van het onderzoek naar 'opvoerbereidheid' heeft BOVAG haar leden nogmaals opgeroepen onder geen enkel beding daaraan medewerking te verlenen, omdat die geen goede dienst bewijzen aan de vele maatschappelijke discussies die momenteel woeden, aldus de brancheorganisatie.