Luchtvaartmaatschappijen en -organisaties eisen in een brandbrief die vrijdag is verstuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat alle onbemande vliegtuigjes moeten worden geregistreerd.

Op die manier kan in geval van misbruik de eigenaar worden herleid. 

Volgens de ondertekenaars van de brief, waaronder KLM en de Schiphol Group, vormt het huidige gebrek aan regels een gevaar voor de bemande luchtvaart.

Behalve voor registratie pleiten de opstellers van de brief voor een verplicht brevet en meer voorlichting over de risico's van onbemande vliegtuigen.

Ook moeten er meer handhavers komen en willen ze dat er technische beperkingen worden ingebouwd, zodat drones niet bij luchthavens of boven een bepaalde hoogte kunnen vliegen.

Voorlichting

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) liet vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat ze de voorlichting over het veilig vliegen met drones snel gaat intensiveren.

Veilig vliegen zal extra onder de aandacht worden gebracht door middel van radio-campagnes, advertenties in bladen en reclameposters op straat.

Aanleiding tot deze stap is het recente incident op Schiphol waarbij piloten melding maakten van drones in de lucht, terwijl het vliegen met een drone rond luchthavens verboden is.

Waarschijnlijk worden de regels eind 2016 nog aangescherpt, zodat gebruikers van recreatieve drones straks minder hoog en minder ver mogen vliegen.

Verder bekijkt Dijksma de technische mogelijkheden die er zijn om vliegen in de buurt van luchthavens onmogelijk te maken. Daarnaast wil ze samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie bekijken of de straffen die momenteel opgelegd kunnen worden bij een overtreding hoog genoeg zijn.