De politie heeft vrijdag enkele betogers aangehouden die in het Kurhaus in Scheveningen actie voerden tegen het bezoek van de Indonesische president Joko Widodo aan ons land. 

Drie Molukse betogers waren het hotel binnengekomen en hadden een vlag van de Molukse regering in ballingschap uit een raam gehangen.

Enkele tientallen demonstranten hebben zich in Scheveningen verzameld om aandacht te vragen voor de mensenrechten in Indonesië. Er is veel politie en ME aanwezig om de demonstranten op afstand te houden. Het drietal is opgepakt wegens huisvredebreuk, aldus een woordvoerster van politie.

Voor vrijdagmiddag is op het Noordeinde in Den Haag ook een betoging aangemeld. Daar bezoekt Widodo koning Willem-Alexander.

Maritieme samenwerking

Het bezoek van Widodo heeft al een samenwerking opgeleverd tussen Nederland en Indonesië op het gebied van havenontwikkeling, scheepsbouw en visserij.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen en de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi tekenden vrijdag een akkoord om de maritieme samenwerking te versterken. 

Schultz benadrukte dat Indonesië baat heeft bij de Nederlandse kennis en kunde. Op deze manier kan de regering in Jakarta haar economie uitbouwen. "Indonesië kan veel nieuwe banen creëren en voor Nederlandse bedrijven liggen er veel kansen", zei de Nederlandse minister.