De brandbrief van de vier grote steden over de opvang van asielzoekers is heel merkwaardig, niet constructief en weinig gepast. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag. 

Hij vindt het vreemd dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dreigen de afspraak over de huisvesting van bijna 8000 asielzoekers met een verblijfsvergunning niet na te komen. Ze eisen honderden miljoenen euro's extra.

Dijsselbloem wees op het lopende overleg ''Ik laat me niet onder druk zetten. Het is een hele gekke brief'', aldus de bewindsman op RTLZ.

Het echte knelpunt op dit moment is het gebrek aan doorstroming uit asielzoekerscentra naar de gemeenten, aldus Dijsselbloem: ''Dus eigenlijk zouden wij een brief moeten sturen aan de gemeenten.'' Hij wees op de 17.000 asielzoekers die al een tijd zitten te wachten op een woonruimte. Zo is er een ''forse achterstand'' in Den Haag.

Portemonnee 

Dijsselbloem maakte duidelijk dat hij de portemonnee zal trekken als dat nodig is. Er gaat al extra geld naar de gemeenten en we moeten goed kijken wat er precies nodig is, zo stelde hij. ''Hoe groot dat bedrag is, daar voeren we nu overleg over.''

De brandbrief was begin deze week naar Dijsselbloem en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gestuurd. ''Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats'', aldus de gemeenten.